Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

„Agent Kremlu, co testuje vodku.“ Zeman to schytává za novičok, Babiš se diví

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. května 2018
12:46

Kritika ze všech možných stran se na Miloše Zemana valí po jeho oznámení o novičoku, který se dle něj měl vyrábět v malém množství i v České republice. Těchto slov se již chytili Rusové – ale také kritici prezidenta z českých luhů a hájů. Padají narážky na ostudu, agenta Kremlu či přílišné testování ruské vodky. Do Zemana si rýpli mnozí, především na Twitteru. Od Miroslava Kalouska, přes Piráty či ODS, po poraženého finalistu prezidentské volby Jiřího Drahoše.

Nervový plyn novičok hraje hlavní roli v otravě exagenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie, ke které došlo ve Velké Británii. Rusové se bránili, že se novičok nevyrábí jen u nich a zařadili Česko na seznam zemí, kde tato látka vzniká také.

Miloš Zeman následně úkoloval BIS a pověřil ji vypracováním zprávy k novičoku – zda byl v Česku vyvíjen nebo skladován. „Tu zprávu jsem si důkladně prostudoval, dokonce několikrát. Ta zpráva není klasifikována jako přísně tajná, nebo jako tajná, dokonce ani jako důvěrná,“ oznámil nyní na TV Barrandov. Jenže vedle toho dostal prý i zprávu Vojenského obranného zpravodajství. A udělal si z ní jasný závěr.

Kvůli novičoku vytáhl i lži a prostitutky

„Nuže co. Protože Vojenské obranné zpravodajství je této tematice blíže než např. BIS, tak jsem přihlédl k jeho názoru a udělal jsem si zákonný závěr – byl u nás vyráběn a testován novičok, byť v malém množství a poté zničen. Víme kde a víme kdy a je pokrytectví předstírat, že nic takového nebylo,“ řekl Zeman v rozhovoru s moderátorem Jaromírem Soukupem. 

„Jde o to, že si lžeme tak trochu do vlastní kapsy a já si v souvislosti s touto kauzou vzpomínám na pana Ujfalušiho: Prostitutky tam žádné nebyly a ta částka také nesedí,“ podotkl Zeman. 

Prezidentovo vyjádření začala následně komentovat dlouhá řada politiků. „Nemohu veřejně sdělení pana prezidenta komentovat, protože disponuji informacemi pouze v utajovaném režimu. ČR se zabývá výhradně ochranou proti těmto látkám a pokud se testují, hned poté jsou zničeny. Na území ČR nyní žádný novičok není,“ uvedla ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Kalousek: Zeman pro ostudu

Ozývají se však i tradiční kritici Zemanova počínání. „Miloš Zeman je na roztrhání. Čínští investoři ho mají na dobré vazby na Kreml. Rusové ho mají na svou lživou propagandu. My ho máme na permanentní ostudu,“ ulevil si šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Český prezident bohužel opět vystupuje v roli pomocníka ruské zahraniční politiky proti našim spojencům z NATO. Podrývá tím navíc i pozici české vlády, která se, jak věřím, od prezidentových výroků distancuje,“ doplnil Kalouska předseda Topky Jiří Pospíšil.

Předseda STAN Petr Gazdík pak Zemana rovnou označil za „agenta Kremlu“. „Miloše Zemana můžeme klidně považovat za aktivního agenta Kremlu. Nejen že svým prohlášením odporuje českému ministrovi zahraničí, navíc tím živí ruská propagandistická média,“ naráží Gazdík na to, že Rusové již Zemanova vyjádření využili coby potvrzení údajných britských lží.

Pehe: Na Hradě testují vodku

Stejně jako Gazdík i politolog Jiří Pehe vystoupil proti Zemanovi ostře: „Míním, že jinde v ČR je zase pravidelně testován ve velkém ruský produkt jménem Stoličnaja, výsledky čehož jsou pak předváděny v populárním programu Týden s Putinovým panákem.“

A na to, že podle Zemana vyráběli v Česku novičok, reagoval značně jízlivě i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) slovy: „Mám podezření, že ho na něm i testovali.“

Další z europoslanců Pavel Telička, který se ve zlém rozešel s Babišovým ANO, k Zemanovi prohlásil: „Ještěže Rusové toho Zemana mají. Kdo by jim tu jednotu EU rozbíjel. A o Česku se mluví. S výjimkou Moskvy ale negativně. Doufejme, ze nebudeme někdy brzy v situaci, kdy bychom potřebovali podporu my.“

Piráti: Zeman opět pomáhá Babišovi

To Piráti zmiňují i souvislost s českou politickou scénou – a čtvrtečním oznámením o zastavení stíhání v kauze Čapí hnízdo v případě druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka, ale nevyhovění žádosti o to samé v případě Babiše a jeho rodiny.

„Vždycky když má premiér Babiš nějaký průšvih, třeba že mu státní zástupci odmítnou stížnost proti trestnímu stíhání za Čapí hnízdo, přijde prezident Zeman a odpálí nějakou zahraničněpolitickou bombu. Náhoda? Nemyslím si,“ spekuluje Pirát Mikuláš Ferjenčík.

Další poslanec Pirátů Jan Lipavský vyzývá k tomu, aby se Zemanovy informace řešily na půdě Sněmovny. „Prezident Miloš Zeman si ze zpráv tajných služeb vybírá ty střípky pravdy, které se mu hodí. Ruská oficiální propaganda to ad absurdum překrucuje dále. Budu iniciovat pozvání zástupců tajných služeb na zahraniční výbor PSP,“ uvedl dnes.

ODS: V Kremlu musí být hrdí

Proti Zemanovi se naopak postavila i ODS. „Prezident Zeman svými výroky o novičoku v ČR zbytečně napomáhá ruské propagandě. Podobné výroky a ‚informace‘ neslouží zájmům ČR ani naší bezpečnosti,“ komentoval Zemanův výrok šéf ODS Petr Fiala.

„Vyjádření Miloše Zemana k novičoku v ČR je přesně v tom stylu, který zase umožní spřádat nejrůznější spiklenecké teorie. V Kremlu musí být na našeho prezidenta opravdu hrdí,“ přisadil si místopředseda ODS Martin Kupka.

Okamurovci na straně prezidenta 

Na straně Zemana tak zůstali především okamurovci. Předseda jejich poslaneckého klubu Radim Fiala (SPD) kritizoval roztržku s ruskými diplomaty po kauze se Skripalem a novičokem.

Rusové tedy měli přesné informace a nebyl žádný důvod k vypovídání diplomatů. Vlastně zůstal jeden a tím je slepá poslušnost. Dnes je jasné, že jsme vtahováni do konfliktu s Ruskem. Má to svoji šílenou a zvrácenou logiku. Pokud chce někdo vybudovat novou a multikulturní Evropu na troskách národních států, tak konflikt s Ruskem může být nástrojem těchto neomarxistických šílenců,“ napsal na Twitteru.

„Ovčáčkovo“ pátrání po novičoku

K úkolu pro BIS ohledně pátrání po novičoku přistoupil Zeman 26. března 2018. „Prezident republiky uložil BIS, aby zjistila, zda se na území České republiky nevyvíjel nebo neskladoval nervový plyn ‚novičok‘, ať už v průmyslových, nebo vědeckotechnických zařízeních,“ uvedl tehdy Jiří Ovčáček po schůzce Miloše Zemana s ředitelem BIS Michalem Koudelkou v Lánech.

„Pověření BIS je právě reakcí na opakovaná obvinění České republiky ze strany Ruska,“ připomněl poté na Twitteru Ovčáček, aby o den později sdílel text ČTK „Zeman nevěří, že je v ČR vyráběn či skladován novičok“. Nyní Zeman uvěřil?

Zemanovy kódy

Zemanovo novičokové prozření prý bylo dáno zjištěními výzkumníků, při svém prohlášení však zmínil hned několik označení pro tento nervový plyn. „V listopadu minulého roku ve Výzkumném vojenském ústavu Ministerstva obrany v Brně byl testován nervově paralytický jed označovaný jako A230. Množství toho vyrobeného jedu bylo údajně poměrně malé a po testování byl tento jed zničen. To je tedy základ této zprávy,“ říkal Zeman na Barrandově.

Je mu prý líto, že např. Úřad pro jadernou bezpečnost dle něj mátl veřejnost a ústavní činitele tvrzením, že se u nás žádný novičok nevyráběl. „Vojenský historický ústav, ale například i Státní úřad pro jadernou bezpečnost tvrdí, že to nebyl novičok, ale nějaký jiný produkt. Ale dostal jsem naopak zprávu Vojenského obranného zpravodajství, kde explicitně se říká, že přípravek A340 je novičok,“ podotkl Zeman.

Aby vzápětí ještě zmínil jinou „šarži“. „Ono závěrem, jak jsem si přečetl, je tzv. rodina novičoků. Např. A234 je to, čím byl otráven pan Skripal,“ dodal Zeman.

Babiš se diví: Je to překvapivé

„Novičok podle mých informací je látka, která se skládá z asi deseti různých látek. Já jsem to zaznamenal včera, je to překvapující hlavně z pohledu toho, že jedna služba tvrdí něco a ty další služby tvrdí něco jiného, takže se jich musíme zeptat, jak to vlastně myslely, protože já takovou informaci nemám,“ uvedl dnes premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Nad kódy, které uvedl Zeman, se však pozastavil další opoziční politik Marek Ženíšek (TOP 09). „Je v tom prostě všechno. Přesně podle příručky. Znejistit na základě možná i pravdivé informace, která ale nesouvisí s kauzou Skripal. Že A-230 není A-234, to je řečeno jen tak mimochodem. Hlavně, že to všechna média přebrala. Úkol byl splněn a Zeman má u svého nadřízeného další velké plus,“ rýpl si do prezidenta.

Ministerstvo obrany: O výrobu nejde

Ministerstvo obrany přitom ve své tiskové zprávě odmítlo slova o tom, že by se novičok v Česku přímo vyráběl, bojové otravné látky se však v Česku testují. „Látky v tisku označované jako ‚novičoky‘, mezi něž patří i látka A230, jsou potenciální otravné chemické látky, jejichž identifikace a obrana proti nim je součástí výcviku českých vojenských protichemických jednotek. Pro úkoly detekce, ochrany a bezpečnosti občanů ČR byly proto i tyto látky zařazeny k testování jejich chemických vlastností, tak jako i jiné bojové otravné látky jako např. sarin nebo tabun,“ uvedl v prohlášení rezort Šlechtové.

Podle mluvčího ministerstva Jana Pejška není přitom takový postup považovaný za výrobu samotnou a pravděpodobnost úniku je rovna nule. „Látka je chemicky syntetizována ve specializované laboratoři za přísného bezpečnostního režimu, a to maximálně v rozsahu několika mikrogramů. Jde o tzv. mikrosyntézu, která není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu,“ uvedl v tiskové zprávě.

Ministerstvo zahraničí: Musíme znát vlastnosti těchto látek

„Armáda ČR se prostřednictvím Vojenského výzkumného ústavu v Brně specializuje na ochranu proti chemickým látkám. Aby byla ČR schopna se účinně bránit proti chemickým útokům, je logické, že musí znát vlastnosti těchto látek,“ podotklo v prohlášení ministerstvo zahraničí.

A do Zemanových kódů zároveň přináší trochu více světla. Malé množství různých látek se u nás skutečně zkoumá, po analýze jsou vzorky zlikvidovány. „Vlastní látka je poté vždy laboratoří ihned zlikvidována, nikde se neskladuje, což byl i případ látky A230. Tato látka tak nemohla být nijak zneužita. Co ale MZV považuje za patrně nejdůležitější, je fakt, že nervově paralytický jed, který byl použit při útoku ve Velké Británii, nese označení A234 a jedná se tedy o jinou variantu, než která byla zkoumána českým Vojenským výzkumným ústavem v Brně,“ podotkl rezort, který vede Martin Stropnický (ANO).

Zaorálek: Rusko vyvolává informační chaos

Jeho předchůdce ve funkci Lubomír Zaorálek (ČSSD) podotkl, že se Česko specializuje na pomoc lidem zasaženým chemickými látkami hromadného ničení. „Proto musíme být také schopni s podobnými látkami v laboratořích pracovat. Tohle je třeba vždy zdůraznit. Pokud Rusko zmiňovalo tuto naši kompetenci v souvislosti s útokem v Salisbury, byla to jen součást jeho strategie vyvolávat informační chaos a zametat stopy. Tomu bychom neměli nikdy pomáhat,“ uvedl na Facebooku.

Češi mají prsty ve všem?

Prezidenta za jeho slova a údajné překrucování faktů kritizovali i jeho nedávní soupeři. „Vystoupit v televizi a ukázat na tajné aktivity týkající se výroby zakázaných látek je nyní v módě. Většinou se ale politici snaží odhalit aktivity protistrany a tím brání svůj stát… Miloš Zeman vlastně do této kategorie také spadá. Bohužel pro nás,“ posteskl si finalista volby prezidenta Jiří Drahoš, dnes kandidát na senátora.

Do Senátu by chtěl i další neúspěšný kandidát na hlavu státu Marek Hilšer. „Když už máme ten novičok, tak jen zbývá, aby hlava státu oznámila, že Skripala otrávil Jára Cimrman, a spiknutí proti Rusku bude definitivně objasněno. My Češi máme prostě prsty ve všem. Agent Zeman, bojovník za pravdu se činí a Voloďa z Kremlu píše dál Vichr z hor,“ glosoval situaci. 

To senátor Václav Láska na Twitteru také přispěl svou troškou do mlýna: „Putin – máte novičok. Česko – nemáme a neměli jsme. Zeman – pověřím BIS. BIS – nemáme a neměli jsme. Zeman – vyráběli jsme novičok. Muž s koženou brašnou nesmí projet.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví.  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

gladio ( 5. května 2018 11:59 )

vlastizrádní politici agenti Vatikánu,usa,eu klidně budou vraždit Skripalovi a lhát do očí celému světu, je to odporná pakáž zrůd havlofašisti ods,topstan,kdu,piráti,čssd

mirnete ( 5. května 2018 11:31 )

http://www.reflex.cz/clanek/jak-na-to/86919/jak-odvolat-v-cesku-prezidenta-video-krok-po-kroku-objas nuje-postup-sesazeni-hlavy-statu.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Zdeněk Kopečný ( 5. května 2018 11:01 )

Odbornice na jadernou bezpečnost nám to jasně objasnila . Pokračování příště: nakonec třeba někdo přijde s nápadem, že Skripalovi byli ozářeni, místo otráveni. Komedie omylů je proti tomu odvar; génius Shakespeare pouhý břídil.

xcarodejka ( 5. května 2018 10:42 )

Ve svémj věku nemá Zeman zapotřebí být nějak servilní. To by neměl mít ale zapotřebí nikdo, je to vždy hamba. Naši chemnici jistě vědí a to, není jeden člověk. Výroba njmebo zkoušení ještě autzomaticky neznamená nějakou distribuci , tak proč ten poplach?

openha ( 5. května 2018 09:15 )

Veterán z Iráku promluvil o novičoku v Česku: Rusové museli mít pravdu....STAČÍ SI PŘEČÍST VYJÁDŘENÍ ODBORNÍKA V DNEŠNÍM BLESKU TJ.5.5.2018 A KVÁKALOVÉ TYPU KALOUSEK A SPOL MAJÍ SE SVÝMI NÁZORY ODZVONĚNO !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa